Apakah Nilai Sebenar Wang Kertas Anda ?

Apakah Nilai Sebenar Wang Kertas Anda ?

Pertama sekali saya ingin mengajak anda untuk membaca keratan akhbar dibawah yang mengisahkan Matawang Kertas dikitar semula menjadi arang, matawang yang saya maksudkan adalah matawang negara Hugary. Untuk pembacaan lanjut bolehlah baca dari keratan akhbar dibawah.

Mengapakah perkara ini terjadi sebenarnya, tidakkah wang itu merupakan penyimpan nilai dan amat penting untuk menyimpan kekayaan seseorang ? Mengikut Sejarah, mata wang yang kuat dan paling stabil adalah yang disokong oleh emas dan perak. Disebabkan oleh sokongan nilai intrinsik emas / perak lah yang menjadikakan mata wang kertas bernilai. Dalam sejarah ketamadunan, mata wang sesebuah negara adalah syiling emas atau perak.Emas dan perak telah sekian lama menjadi satu bentuk wang sejagat  dan kayu ukuran kekayaan yang menyediakan kestabilan dalam dunia. Hari ini kita diberitahu bahawa emas dan perak bukan lagi satu nilai monetari  sebaliknya mata wang fiat boleh melaksanakan fungsi yang sama dan mempunyai keselamatan yang sama sebagai mata wang yang bersandarkan emas / perak.

Ini semua adalah tipu helah Yahudi yang ingin menguasai ekonomi dunia, Yahudi mula memperkenalkan matawang kertas yang disandarkan kepada emas  pada 1944 dan tujuan asalnya adalah untuk mengaburi mata umat Islam, namun sedikit demi sedikit memulakan tipu muslihat dengan memutuskan sandaran matawang kepada emas/perak pada 15 ogos 1971.

Setiap pemerintah negara bebas mencetak wang kertas mereka kerana inaya tidak ladi disandarkan kepada stok emas/perak negara lagi. Nilai matawang sesebuah negara pada masa kini hanyalah bergantung kepada penawaran dan permintaan terhadap matawang tersebut dan ianya hanyalah janji sesebuah bank negara pada nilai sehelai kertas. Oleh sebab itulah tidak hairanlah jika wang kertas dianggap sama nilai dengan tisu tandas oleh Mantan Perdana Menteri kita Tun Mahathir dan tidak pelik sama sekali jika matawang dikitar menjadi arang .

Jika kita kembali kepada penggunaan emas/perak sebagai matawang dan alat peyimpan nilai sebenar , adakah perkara sebegini akan berlaku?  Warren buffet ada berkata

If you took all the gold in the world, it would be valued around $7 trillion. This would equal about 1/3 of the value of all U.S. stocks. By comparison, the value of all farmland in the U.S. is about $2.5 trillion. You could take that farmland, add 7 Exxon Mobils to it, and have an extra $1 trillion to boot. What’s a better use of funds? You could probably do more with these alternatives to gold, versus just staring at a giant block of gold that looks nice but doesn’t actually do anything.

Jadi jika kita belum mampu lagi untuk mengembalikan emas/perak sebagai matawang dalam urusan Jual/Beli, eloklah kita mula menyimpan emas dan perak sebagai pelaburan . Emas/Perak bolehlah dianggap sebagai pelaburan dalam cara berikut:

  • Satu pelaburan terhadap kejatuhan mata wang fiat.
  • Satu pelaburan dalam peningkatan permintaan daripada bank-bank pusat seluruh dunia.
  • Satu pelaburan terhadap risiko dan ketidaktentuan politik.
Don't be shellfish...It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Leave a reply