Upah Buruh Bagi Pertukangan Emas Di Malaysia Lebih Rendah

Upah Buruh Bagi Pertukangan Emas Di Malaysia Lebih Rendah

Adakah kos upah barang kemas di Malaysia tinggi? Baru -baru ini saya ada terbacda satu artikel yang diterbikan dalam ruangan biz The Star berkaitan eksport Emas ke luar negara. Sebenarnya Malaysia antara pengeksport barang kemas ke luar negara kerana kos upah buruh per gram masih rendah di Malaysia jika dibandingkan dengan negara luar. Dibawah adalah translasi artikel yang dipetik daripada The Star :

Caj Buruh yang rendah meningkatkan permintaan dari Timur Tengah dan Amerika Syarikat

GEORGE TOWN: Nilai produk eksport barang kemas Malaysia mungkin mencecah alih RM4.5bil unjuran tahun ini, harga emas dijangka berlegar antara AS $ 1,400 dan AS $ 1,600 auns sepanjang tahun.

Pengerusi Persatuan Goldsmith Pulau Pinang (PGA), Joeson Khor berkata harga emas yang kekal diantara kira-kira AS $ 1,588 dan RM1, 620 untuk beberapa minggu lalu, berbanding dengan AS $ 1,680 seaun pada bulan Mac.

“Disebabkan kelembapan permintaan emas dari negara China, harga emas masih kekal di antara AS $ 1,400 dan AS $ 1,600 sepanjang tahun. Ini seharusnya memacu kepada permintaan lebih tinggi dari Timur Tengah, Amerika Syarikat dan Jerman, “katanya kepada StarBiz.

Dari Januari hingga April, nilai barang emas yang dieksport dari Malaysia adalah sekitar RM1.6bil, berbanding RM1.3bil dalam tempoh yang sama tahun lalu, menurut laporan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade).

Dari Januari hingga April, nilai barang kemas emas yang dieksport dari Malaysia mencapai RM1.6bil, dibandingkan dengan RM1.3bil dalam tempoh yang sama tahun lepas.Amerika Syarikat membeli bernilai RM15.2mil produk barang kemas emas dalam tempoh empat bulan pertama 2012, berbanding dengan RM5.9mil dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Dalam tempoh yang sama, Jerman membeli RM9.5mil produk barang kemas emas, berbanding dengan RM3.5mil sebelum ini, manakala UAE mengimport dari Malaysia RM1.49bil barang kemas emas, berbanding dengan RM1.28il sebelum ini.

“Kami menjangkakan negara-negara ini untuk meneruskan usaha untuk membeli lebih banyak dari Malaysia, ini kerana caj buruh bagi setiap gram emas adalah lebih rendah daripada China. Di China, kerana kualiti buruh yang digunakan untuk setiap gram emas yang tinggi, caj buruh untuk barang kemas emas adalah dua kali ganda daripada Malaysia, “katanya.

Dari Januari hingga April 2012, Malaysia mengimport bernilai RM262mil barang kemas emas, peningkatan sebanyak 102% dari RM129.47mil dalam tempoh yang sama tahun 2011, menurut laporan itu.

“Peningkatan ini telah menyebabkan lebih banyak persaingan dalam perdagangan barang kemas emas dan kerugian dalam bahagian pasaran pengeluar barang kemas emas tempatan,” kata Khor.

Harga perak seaun kini US $ 27,70, berbanding dengan kira-kira AS $ 26 per auns pada bulan Disember 2011.
“Harga perak harus kekal stabil antara AS $ 27,70 dan AS $ 36 seaun tahun ini,” katanya.

Oleh kerana harga emas yang tinggi, pengeluar barang kemas di seluruh dunia kini menggunakan perak untuk membuat jewelley, kata Khor.PGA mempunyai kira-kira 600 ahli yang terdiri daripada kira-kira 10% adalah pengeluar barang kemas emas, mengeksport kira-kira 90% daripada barang kemas emas negara.

Sebagai rakyat Malaysia kita perlulah merebut peluang  membeli emas pada harga yang rendah pada masa kini kerana dikhuatiri apabila permintaan dari pasaran luar Malaysia semakin tinggi maka harga emas di Malaysia akan turut sama meningkat. Berkemungkinan para pengilang dan syarikat pengeluar emas akan lebih berminat untuk menjual emas kepada pelanggan dari luar Malaysia jika trend permintaan sebegini terus meningkat.

Don't be shellfish...It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Leave a reply